Konkurenčna klavzula in letni dopust

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
VILLE66
Novinec
Novinec

Konkurenčna klavzula in letni dopust

Odgovor Napisal/-a VILLE66 »

KONKURENČNA KLAVZULA

Bom postavla vprašanje kar po domače :D .Zaposlena sem v špediciji in po novem so nam v pogodbi dodelili konkurenčno klavzulo, ki naj bi veljala 2 leti po prenahnju delovnega razmerja. Mene zanima kaj zdaj to točno pomeni, da ne bom smela 2 leti po prenehanju dela delati v špediciji oz. sorodnem logističnem v podjetju?

LETNI DOPUST

V pogodbi mam zapisano takole:

Delavec, ki je pridobil pravico do letnega dopusta, lahko izrabi letni dopust v trajanu, ki ga za vsako koledarsko leto odmeri delodajalec, skladno z zakonom, sicer pa v sorazmernem delu, v skladu z dločili 162.člena ZDR.

Letni dopust delavec lahko izrabi v več delih, v skladu s planom izrabe letnega dopusta. Tri dni v letu lahko delavec izrabi letni dopust na dneve, ki jih sam izbere. Delodajalec lahko odkloni izrabo letnega dopusta iz utemljenih razlogov.

Moja razlaga tega določila je:

Da nam delodajalec sam odredi kdaj bomo koristili dopust, edino 3 dni letno bo možno po naši izbiri.....a prav razumem :? :? :? :? :idea:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Glede dopusta imate prav. Sicer se v praksi o tem dogovorite, a ne morete nasprotovati, če delodajalec uvede kolektivni dopust. ZDR govori le o enem dnevu, ko ga sami določite.

Jaz ne razumem tega tako togo; o koriščenju dopusta se navadno dogovorite (razen če imate kolektivni), a se zgodi, da imate neke neodložljive osebne opavke in takrat te izkoristite možnost, da tega sami izberete. Seveda, če to dovoljuje sam delovni proces (to je pa včasih malce kočljivo objektivno razsoditi).

A kljub temu vam delodajalec mora omogočiti koriščenje dopusta, vi pa se tej pravici ne smete odpovedat. Vsaka dogovor, tudi pisen o neizrabi dopusta je ničen.

Konkurenčna klavzula velja le, če je določena odškodnina v tem obdobju in pod pogojem, da jo tudi izplačuje.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Tudi jaz imam tako klavzulo v pogodbi... MIrko zdaj pa če prav razume, torej lahko grem delat v konkurenčno podjetje, če bivšemu delodajalcu plačam odškodnino? Če pa tega nimam v pogodbi opredeljeno(odškodnine) , pa grem delat h konkurenčni firmi...me lahko toži???

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

To je naslednji korak; če delodajalec hoče, da je konkurenčna lavzula po prekinitvi delovnega razmerja, mora on vam plačevati odškodnino za čas veljavnosti konkurenčne klavzule. V primeru, da prekršite, pa je bivši delodajalec upavičen do odškodnine. Verjetno višina te odškodnine ni ravno majhna.....

Tako jaz razumem zadevo, nimam pa še izkušenj s tem.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Glede konkurenčne klavzule so nam na enem seminarju razložili, da v kolikor je le ta določena v Pogodbi o zapolsitvi jo je potrebno po prenehanju delovnega razmerja tudi upoštevat.

lp
marea
Odgovori