Poskusno delo
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Nisem še zasledil, zato me je vsebina malce presenetila. Ne da ni dovoljeno, bolj je vprašljivo kdaj se sklene poiskusno delo. Če prav razumem pravniško izrazoslovje...
"Prvič, narava poskusnega dela je takšna, da se z delavcem, za katerega se določi poskusno delo, sklene pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas, ki kot rečeno lahko preneha razmeroma preprosto."
Mirko
"Prvič, narava poskusnega dela je takšna, da se z delavcem, za katerega se določi poskusno delo, sklene pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas, ki kot rečeno lahko preneha razmeroma preprosto."
Mirko
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Ne, ne to. Malce sem nejasen, mogoče. Na http://www.racunovodja.com v rubriki "zasnji vpisi" namreč redno posredujeta članke v zvezi zdelovnimi razmerji, md drugim tudi prvi del iz sklopa "Pravice, obveznosti in odgovornosti iz delovnega razmerja".
LP, Mirko
LP, Mirko
Matini: Mincek se nikoli ne krega, Mincek samo glasno in predvsem veliko razmišlja. In Mincek je skušal ubrati šaljivi ton:roll:...Čeprav je tema zelo žalostna in je zmeraj "neverending story". Slovenija potrebuje prevsem prost trg delovne sile. Če ima delodajalec pravico delavca ZAPOSLITI, ga ima tudi pravico ODPUSTITI. Vem, da se sliši za marsikoga kruto, vendar je moje mnenje pač tako; dober delavec si bo slejkotprej našel delodajalca po svojem okusu, in vsak razumen delodajalec je dobrega delavca vesel. In tako kot se delojemalci bojijo slabih delodajalcev, se tudi delodajalci upravičeno bojijo slabih delavcev. Slabemu delavcu se praviloma nič ne zgodi, velikokrat je za povrh še nagrajen. Delodajalcu pa lahko slab delavec povzroči nepopravljivo škodo, pa se lahko toži svetemu petru. Pa da ne bo kdo pomislil, da zagovarjam delodajalce, ki nekorektno postopajo z delavci!
Konkretni nasveti te teme pa mi bodo zelo prav prišli, hvala vsem, ki so se tako zelo potrudili.
Mincek
Konkretni nasveti te teme pa mi bodo zelo prav prišli, hvala vsem, ki so se tako zelo potrudili.
Mincek
Pozdravljeni!
Najprej se obema zahvaljujem za odgovore.
In če sem prav razumela članek. Citiram: ˝Nujno je poudariti, da je poskusno delo absolutna pogodbena kategorija, kar pomeni, da se morata stranki o njem dogovoriti v pogodbi o zaposlitvi.˝
Ali je tu mišljena pogodba za določen čas?
Elektrik napisali ste: ...katerih neprekinjen čas trajanja bi bil daljši kot dve leti... ( to razumem kot, da bi delavca zaposlili neprekinjeno za 2 leti in v tem primeru se ne da podaljšati pog. za dol.čas ) Imam prav?
Z delavcem nameravamo skleniti pogodbo za določen čas 1 leta. Po 1 letu bomo verjetno sklenili še za 1 leto pogodbo za določen čas.
Vaše mnenje.
Hvala in lp.
Najprej se obema zahvaljujem za odgovore.
In če sem prav razumela članek. Citiram: ˝Nujno je poudariti, da je poskusno delo absolutna pogodbena kategorija, kar pomeni, da se morata stranki o njem dogovoriti v pogodbi o zaposlitvi.˝
Ali je tu mišljena pogodba za določen čas?
Elektrik napisali ste: ...katerih neprekinjen čas trajanja bi bil daljši kot dve leti... ( to razumem kot, da bi delavca zaposlili neprekinjeno za 2 leti in v tem primeru se ne da podaljšati pog. za dol.čas ) Imam prav?
Z delavcem nameravamo skleniti pogodbo za določen čas 1 leta. Po 1 letu bomo verjetno sklenili še za 1 leto pogodbo za določen čas.
Vaše mnenje.
Hvala in lp.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Priznam, da mi 2. odstavek 53. člena ni popolnoma jasen. A tudi vi razumete tako, da lahko sklenete tudi več pogodb, le da skupno ne smejo biti daljše od dveh let?
<font color="blue">2) Delodajalec ne sme skleniti ene ali več zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas z istim delavcem in za isto delo, katerih neprekinjen čas trajanja bi bil daljši kot dve leti, razen v primerih, ki jih določa zakon, ter v primerih iz druge, četrte, pete in dvanajste alinee prvega odstavka prejšnjega člena </font id="blue">
Mirko
<font color="blue">2) Delodajalec ne sme skleniti ene ali več zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas z istim delavcem in za isto delo, katerih neprekinjen čas trajanja bi bil daljši kot dve leti, razen v primerih, ki jih določa zakon, ter v primerih iz druge, četrte, pete in dvanajste alinee prvega odstavka prejšnjega člena </font id="blue">
Mirko
Minček. Saj v bistvu se ob naših zakonih in razlagalcih le-teh hote ali nehote moraš smejati. Večkrat sem že rekla, da poskrbijo, da nam nikoli ni dolgčas, da imamo razburljivo in napeto življenje.
Mirko. Določbo lahko bereš tako ali tako. So jo pa sprejeli zaradi tega, da ne bi mogel delodajalec delavca imeti v nedogled zaposlenega za določen čas. Po preteku dveh (prej treh) let, se ne glede na rok zaposlitve šteje, da je bila pogodba sklenjena za nedoločen čas, če je delavec že več kot dve leti zaposlen z eno ali več pogodbami za določen čas.
lp
Mirko. Določbo lahko bereš tako ali tako. So jo pa sprejeli zaradi tega, da ne bi mogel delodajalec delavca imeti v nedogled zaposlenega za določen čas. Po preteku dveh (prej treh) let, se ne glede na rok zaposlitve šteje, da je bila pogodba sklenjena za nedoločen čas, če je delavec že več kot dve leti zaposlen z eno ali več pogodbami za določen čas.
lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt: