a mi lahko prosim pomagate??
naš d.o.o "sprejme" posojilo drugega d.o.o s pogodbo, ki je prejeti račun, a ne??
in knjižba naj bi izgledala takole:
D1100/2700K
D2800/
2800 NI TOČNO DEFINIRAN ZNESEK obresti v pogodbi , ampak je samo 12% do datuma valute, a je uredu???
hvala in lep deževen dan
tatjana
knjiženje posojila
Moderator: Mirko Zbačnik
Pogodbe o prejetem posojilu ne smatramo kot prejeti račun. Je sicer knjigovodska listina, ki pa je same po sebi ne evidentiramo v poslovnih knjigah. Poslovni dogodek nastane s prejemom/nakazilom posojila na TRR. (110/272 Kratkoročna posojila dobljena pri bankah in družbah v državi).
Tudi obresti evidentiramo šele takrat, ko prejmemo obračun obresti za obdobje, ki je določeno v pogodbi (konec meseca za tekoči mesec..., obračun obresti je mesečni, polletni...): 74/280. Če obračuna ne prejmemo, je potrebno najmanj na koncu leta izračunati obresti, ki jih evidentiramo med odhodki (74/29)
LP
Tudi obresti evidentiramo šele takrat, ko prejmemo obračun obresti za obdobje, ki je določeno v pogodbi (konec meseca za tekoči mesec..., obračun obresti je mesečni, polletni...): 74/280. Če obračuna ne prejmemo, je potrebno najmanj na koncu leta izračunati obresti, ki jih evidentiramo med odhodki (74/29)
LP
pozdravljeni,
saj sem imela občutek, da ni prav točno moje razmišljanje
se pravi bančni izpisek kadar nam družba nakaže posojilo, šele takrat nastane poslovni dogodek in kar v BI prikažem priliv in ne pa preko PR.
samo še nekaj me bega pri drugi stranki, ki je nakupila osnovno sredstvo z leasingom, sem poknjižila prav tako pogodbo v PR-RAČ, ker v bistvu mi denarja nismo dobili, smo pa dobili osnovno sredstvo. a sem mogoče tudi tukaj zgrešila???
040/972
9721obresti/
16000/
najlepša hvala slovan
tatjana
saj sem imela občutek, da ni prav točno moje razmišljanje
se pravi bančni izpisek kadar nam družba nakaže posojilo, šele takrat nastane poslovni dogodek in kar v BI prikažem priliv in ne pa preko PR.
samo še nekaj me bega pri drugi stranki, ki je nakupila osnovno sredstvo z leasingom, sem poknjižila prav tako pogodbo v PR-RAČ, ker v bistvu mi denarja nismo dobili, smo pa dobili osnovno sredstvo. a sem mogoče tudi tukaj zgrešila???
040/972
9721obresti/
16000/
najlepša hvala slovan
tatjana
Operativni leasing se ne izkazuje, ne med kratkoročnimi ne med dolgoročnimi obveznostmi, saj nastane obveznost le za vsak posamezen obrok ne pa za celotno vrednost operativnega najema. V primeru operativnega najema tudi sredstva, ki je predmet najema ne evidentirate v poslovnih knjigah,saj ni vaša last.
Finančni najem = poslovna obveznost, zato jo izkažite med poslovnimi in ne finačnimi obveznostmi.
LP
Finančni najem = poslovna obveznost, zato jo izkažite med poslovnimi in ne finačnimi obveznostmi.
LP