Avansni račun

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
josipa
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Avansni račun

Odgovor Napisal/-a josipa »

Prosim za pomoč.Slišala sem , da sedaj ni več potrebno izstavljati avansnega računa za prejeta predplačila.Ali je to res in kje je to bilo objavljeno?
Lep začetek tedna želim vsem na forumu:???:
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Avansni račun moraš izstaviti. Sprememba je samo ta, da si prej moral izstaviti v 8 dneh od dneva opravljene storitve, sedaj pa do zadnjega dne obračunskega obdboja.
Manca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Manca »

Baje, da če je račun izstavljen v 8 dneh naslednjega meseca, tudi ni potrebno izstaviti avansni račun.

Pa še nekaj - zasledila sem, da je po novem potrebno napisati tudi kdaj bo blago oz. storitev dostavljena - če slučajno kdo ne ve (jaz nisem do pred kratkim, ko sem si spet vzela čas in malo brskala po straneh računovodja.com - ki je mimogrede fenomenalen):D

Manca
sara
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a sara »

Točno! Imeli smo davčno kontrolo in so zahtevali podatek kdaj bo blago dobavljeno oz. storitev opravljena.

LP
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Kaj pa v primeru, če ne veš kdaj bo storitev. Tak primer imamo pri nas: stranka vplača zadevo, ki se dela po naročilu. Proizvodnja da datum izdelave, vendar zaradi neizdobav vhodnega materiala se lahko zadeva zavleče tudi za en mesec. Kaj pa takrat. Ta davčna je tudi malo "čudaška". Se vidi da ne delajo z proizvodnjo in ne poznajo težav tržišča.
Pozdrav
Lilijana
(6)
sara
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a sara »

Važno je, da se je proizvodnja že začela, oziroma, da je iz neke dokumentacije razvidno, da se dela na tem, da se bo ta poslovni dogodek zgodil. Ne sme pa se zgoditi na dan, ko je predvidena dobava oz.opravljena storitev, da ni nobenega dokaza, da je zadeva v teku.
s.blejc
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a s.blejc »

Davčni zavezanec izda račun za prejeto predplačilo v skladu z 34. in 35.členom ZDDV najkasneje zadnji dan davčnega obdobja, v katerem je predplačilo prejeto. Pri izdaji računa v skladu s 34.členom ZDDV namesto podatka o opravljeni storitvi oz. izdobavi blaga, navede datum predvidene dobave blaga... Pravilnik o izvajanju ZDDV. VELJA OD 1.1.2003

Sabina
Odgovori