knjiženje registracije tovornega vozila

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
karakas1
Novinec
Novinec
Kontakt:

knjiženje registracije tovornega vozila

Odgovor Napisal/-a karakas1 »

Od zavarovalnice smo prejeli račun za zavarovanje tov. vozila za obdobje od 25.2.2006 do 25.2.2007 in sicer na 6 obrokov.
Kako knjižim?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Glede knjiženja plačila zavarovalnici (mislim da to sprašujete), konto obveznosti do zavarovalnice (220) sprotno zapirate, ko plačate obrok.

Stroške zavarovanja knižite kot aktivne časovne razmejitve, na konto 195 znesek zavarovanj v celoti, potem pa mesečno iz konta 195 na ustrezne stroške. Stroške razmejite na leti 2006 in 2007.

Konec leta 2006 vam bo konto 195 izkazoval saldo za dva meseca, kateri gre v bilanco stanja.

Knjižbe:

195/220 - damo na časovne razmejitve,
220/110 - plačilo 1/6 obroka,
415/195 - mesečno 1/12 stroška zavarovanja.

Čisto preprosto :spomezik: .
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Jaz pa dam takoj na stroške-4, kar se nanaša na tekoče leto, ne prenašam vsak mesec-ker me ne zanima mesečno stanje-za bilanco je pa ravno tako prav-važno, da je za tista dva meseca na 190-v bilanci stanja.
Poenostavljeno, pa mislim, da je čisto dobro.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Tudi to je v redu, vsaj kar se davčne bilance in davčno priznanih odhodkov tiče, pa čepravni ravno praivlno.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Pa res ne razumem, zakaj ne bi bilo pravilno: potem bi moral tudi amortizacijo mesečno prenašati v stroške oz.obračunavati,pa stroške vzdrževanja za rač.programe,npr.bi moral deliti po mesecih...in vse ostalo pravtako. Po mojem je to smiselno v velikih podjetjih, zaradi ugotavljanja mesečnih rezultatov.Pri manjših se pa to lahko drugače oceni .Zakonske podlage pa res ne poznam.Če je , bi pa zelo rada vedela.LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

"Pravilno" - moramo razumeti, za kakšen namen knjižimo. tudi jaz knjižim kar na letnem nivojo. V kolikor pa mesečno spremljamo stroške (in tudi načelo računovodstva se tako glasi), pa bi morali knjižiti troške takrat, ko nastanejo,
Mirko Slika
Odgovori