dohohnina za delo v tujini

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Krejzk
Novinec
Novinec

dohohnina za delo v tujini

Odgovor Napisal/-a Krejzk »

Pol leta sem zaposlen v Avstriji, stalno prebivališče imam v Sloveniji. Prve pol leta je bilo podjetje v Sloveniji in sem dobival plačo tukaj, sedaj jo dobivam v Avstriji. Ne vem, ali moram oddati za dohodnino samo prve pol leta, ko sem bil zaposlen v Sloveniji, ali tudi druge pol ko sem delal v Avstriji. Če moram oddati za Avstrijo kam moram vpisat prihodek?

LP
matica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a matica »

Tudi jaz imam podobno vprašanje. Brat dela v Avstriji od marca 2005.
Od delodajalca je dobil izpisek za izplačila v letu 2005. Zdaj pa me zanima kam oz. kaj naj vpiše v dohodninski obrazec. Iz izpiska je razvidno, da so neki davki in prispevki bili plačani, vendar ne vem ali je to treba vpisati v dohodnino. Ima kdo s tem kake izkušnje.

Vnaprej hvala za odgovor.
lp, matica
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

V sloveniji smo vsi zavezani k davku od " svetovnega " dohodka. Torej je potrebno vnesti tudi prihodke iz tujine. V rubrikin plače imate kolono prihodek, kamor pišete prihodek in v tujini plačan davek kamor pišete davek, ki ste ga plačali v Avtstirji. Radlio od tega davka do slovenskega davka boste morali poravnati v Slovenij.

Pozor: Potrdilo o plačanem davku v Avstriji morate pridobiti na njihovi davčni upravi in ga priložiti k napovedi za dohodnino. Če tega potrdila še nimate ga lahko priložite naknadno.

LP,

MG
Krejzk
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Krejzk »

ali moram kaj vpisati še na zadnjo stran, kjer piše dodatni podatki o dohodkih prejetih iz tujine?
ari
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ari »

M.G.
Na Dursu sem dobila pojasnilo ,da tisti ki so zaposleni v Italiji in Avstriji oddajo napoved za dohodnino, vendar podatek o plačah iz tujine vpišejo, še na zadnjo stran in tam kjer piše, uveljam oprostitev po mednarodni pogodbi vpišejo "23 člen" v tem primeru doplačil pri nas ne bo.
tara
Odgovori