Olajšave za investicije pri d.o.o.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
dolenjka
Računovodja
Računovodja

Olajšave za investicije pri d.o.o.

Odgovor Napisal/-a dolenjka »

Imam 2.000.000 sit izgube, torej letos ne rabim olajšav iz investicij. Imam pa kar 6.000.000 investicij v letu 2005. Zanima me ali lahko te investicije prenesem, in v kolikšnem znesku oz % ?

Hvala.
maja1
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a maja1 »

Investicije iz leta 2005 ne moreš prenesti v olajšavo za 2006. Od leta 2006 dalje lahko ostanek olajšav od investicij preneseš naprej. Glej ZDDPO-1 49.člen, 7.odstavek.

Lp
maja1
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Kaj pa če uporabi 49.člen ZDDPO? Upošteva 10%,ostalo prenese v naslednje leto ,odda še prilogo..?Mislim, da bi šlo, samo mi še precej manjka, pa nimam časa brskati.Naj ji kdo pomaga, ker je škoda 6 mio....
Doroteja1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Doroteja1 »

Po podatkih izgleda, da v letošnjem letu ne more koristiti davčne olajšave ne po enem ne po drugem členu, ker ima izgubo. Vendar bi jaz v prilogo 6 vpisala znesek 10% od investicije v letu 2005, koriščeno 0, ostane za naslednjih pet let -če ne bodo priznali, boste reševali naslednje leto.
Pokličite 01-5231162
gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a gbranka »

Ko že govorite o obrazcu DDPO, bi imela še jaz eno vprašanje.
Izračunala sem davčo izgubo, vendar imam še olajšave za investicije, olajšavo za donacije in nepokrito izgubo od preteklih let. Zato moram izpolnioti priloge 5, 9 in 6. Ali moram podatke, ki so na teh prilogah vpisati tudi v obrazec ddpo ali ne?
Nijno, se že rahlo mudi.
Hvala in lep pozdrav

p.s. Znesek olajšav lahko prenese v naslednjih pet let, vendar je pogoj, da izbere 10% olajšavo. torej po 49. členu in ne po 80.
gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Izračunala sem davčo izgubo, vendar imam še olajšave za investicije, olajšavo za donacije in nepokrito izgubo od preteklih let. Zato moram izpolnioti priloge 5, 9 in 6. Ali moram podatke, ki so na teh prilogah vpisati tudi v obrazec ddpo ali ne?
Nijno, se že rahlo mudi.
Hvala in lep pozdrav

V prilogo napiše 10% zneska investicij in ga prenese neizkoriščenega v naslednih pet let. Obvezno po 49. členu zakona
gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Nijno, se že rahlo mudi.
Hvala in lep pozdrav

Olajšave obračuna po členu 49 in jih vpiše v prilogo. Koristi pa jih lahko naslednjih 5 let.
Doroteja1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Doroteja1 »

Verjetno je že prepozno za odgovor, ki bi ga lahko uporabila.

Vendar vseeno. Menim, da v zaporedne št. 15.2, 15.3, 15.,9.in 15.10 niste nič vpisali, ker ste že ugotovili davčno izgubo v zapor. št. 14 - torej se z obrazcem konča. Če v gornje vrste niste vpisali podatkov, potem se priloge ne vpisujejo.
lp
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Obrazec Nepokrita izguba iz preteklih let se vseeno izpolni, tudi če nič ne vpišeš v obrazec DDPO. Vsaj tako je pisalo v IKSu in jaz sem tako naredila, saj imamo veliko izgube, ki jo bomo pokrivali v prihodnjih letih.
LP :)
Odgovori