Kniženje in davek od dohodkov iz dejavnosti

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lala
Začetnik
Začetnik

Kniženje in davek od dohodkov iz dejavnosti

Odgovor Napisal/-a lala »

Ob koncu leta na podlagi dohodnine durs določi akontacijo dohodnine, ki naj bi jo sp plačeval mesečno. Zanima me ali mesečno plačano akontacijo sploh kam knjižimo...ali je to odhodek? Vem da ni strošek, ali to sploh kam knjižim ali samo plačam? Pa še to, kako da akontacija ni strošek, če primerjam z zaposlenim delavcem, kateremu mesečno plačujemo acc dohodnine...njegova dohodnina gre v naših knjigah pod stroške
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

akontacija davka od doh. iz dej. po odločbi 932/264 plačilo 264/110 ali 920 odvisno ali plačate iz TRR ali gotovinsko

Lidija
nataat
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a nataat »

Kaj pa če se knjige vodijo (še) po sistemu enostavnega knjigovodstva?
Nataša
taši
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a taši »

Jaz vodim enostavno knjigovodstvo in akontacijo dohodnine poknjižim tako, da v strošek dam samo provizijo, ki mi jo zaračuna banka oz. pošta pri plačilu, znesek akontacije pa vpišem v čisto zadnji stolpec, ki nima opisa, čemu je namenjen, toliko, da imam poknjiženo samo za lastno informacijo, kdaj in koliko sem plačala.

Akontacija dohodnine za delavca pa gre v strošek, ker jo pač plačujemo iz njegove bruto plače, delodajalcu pa gre v strošek celotna bruto plača delavca.

LP Nataša:)
Odgovori