Pomoč

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
dulek
Novinec
Novinec

Pomoč

Odgovor Napisal/-a dulek »

16.1.2008 sem odprl sp, ker pa še nimam računovodje bi prosil za nasvet

1. kdaj moram poravnati prispevke in koliko(kako jih izračunam za 15 dni)

2. ali moram izpolniti kakšne obrazce in jih kam poslati

Vodil bi enostavno knjigovodstvo( mesečno cca 10 izdanih in 3-4 prejete račune), nisem davčni zavezanec

Hvala za pomoč in nasvete!
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Predvidevam, da imate redno dejavnost. Če je tako, morate prispevke poravnati do 15. febraurja. Na DURS morate do tega datuma obračun prispevkov. Ker ste sedaj komaj odprli s.p. imate pravico si izbirati višino le-teh. Najnižji prispevki se obračunavajo od minimalne plače, kar znaša približno 205 EUR/mesečno. Glede na to, da imate s.p. odprt manj kot en mesec, obračunate in plačate sorazmeren del glede na število ur.

Sicer pa priporočam, da si najdete kvalitetno in strokovno računovodjo, ki vam bo dajala sprotna navodila. Seveda pa pazite na ceno računovodskih storitev. Če želite ponudbo, mi prosim, posredujte zasebno sporočilo.

LP
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Bee-ne vem ,če bo to držalo.Meni so na davčvi rekli, da se obračunajo oz.plačajo,za začet mesec pripsevki v celoti,ne pa sorazmerni del.
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Preverjeno - sorazmerni del.
Vsaj tako je pri nas, dvomim pa da je kje drugje drugače.
Smo pravkar imeli tri take primere - ko so odprli s.p. sredi meseca. Pa smo obračunali in plačali sorazmerni del.
Sicer pa je tudi logično tako, se vam ne zdi?
flamina
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a flamina »

Obračuna in plača se le sorazmerni del - definitivno.
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Saj ne bi bilo pošteno, da bi do 15.1. plačal prispevke iz plače kjer je bil do sedaj zaposlen, od 16.1. dalje pa spet plačal prispevke za cel mesec.
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Logično se mi zdi tako - sorazmeren del, pa sigurno prav.
Gustav
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Gustav »

uni napisal/-a:Bee-ne vem ,če bo to držalo.Meni so na davčvi rekli, da se obračunajo oz.plačajo,za začet mesec pripsevki v celoti,ne pa sorazmerni del.
Sorazmerni del glede na stevilo *delovnih* dni (ur). V obrazec se vpisejo ure (torej dnevi krat osem) in glede na stevilo vseh ur v mesecu in osnovo se izracuna znesek za placilo. Sem imel to sam par mesecev nazaj, ko sem zacel :D
Odgovori