Dohodnina pri izplačilu dobička - prosim za pomoč

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
martinab
Začetnik
Začetnik

Dohodnina pri izplačilu dobička - prosim za pomoč

Odgovor Napisal/-a martinab »

Lastnik podjetja si želi izplačati nerazporejene dobičke prejšnjih let( za leta pred 2001). Če sem se prav informirala to pomeni da moramo od dobička ki ga želimo izplačati plačati 20% davka in izpolniti obrazec REK-2.

Zmedlo me je pa nekaj. Kot sem že prej prebrala na forumu je ta 20% obračun dohodnine dokončen: Ali to pomeni, da ga ko bomo poročali podatke za dohodnino v podjetju ni potrebno nikamor vpisati te akontacije? Če se pa jo vpisuje, pa v katero polje ( poskušala sem namreč vnesti podatke v informativni izračun dohodnine v polje 63.. in mi je prišla ven ogromna številka za doplačilo)...

Upam da ste razumeli kaj mi ni jasno....

Hvala za pomoč že vnaprej...

lp,
nitka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a nitka »

20% REK 2

Kar se tiče oddajanja podatkov za dohodnino.

Poročate v VIRODIV šifra 5700
martinab
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a martinab »

Če mi kdo lahko pove za kakšno zakonsko podlago, bi bila zelo vesela...

Hvala
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Zakonsko podlago za obračun/plačilo dokončnega davka od udeležbe na dobičku (dividendi) najdete v Zakonu o dohodnini, v poglavju 6.Dohodek od kapitala in VIII. stopnja dohodnine in obveznost plačevanja dohodnine od dohodka iz kapitala.

Izplačila dividend se sporočajo davčnemu organu hkrati s kontrolnimi podatki dohodkov, ki se vštevajo v letno dohodninsko napoved. Podatke o izplačilih očitno potrebuje davčni organ, čeravno le-te niso več vključene v letni znesek obdavčljivih dohodkov. Vključujejo se v posebno datoteko, ki jo je omenila nitka.

LP
Odgovori