Delovno razmerje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
noviveter
Začetnik
Začetnik

Delovno razmerje

Odgovor Napisal/-a noviveter »

Že večkrat sem potrebovala informacije v zvezi z mojim delom in jih od vas tudi dobila,za katere sem vam hvaležna.
Zopet se vam oglašam z naslednjim vprašanjem.
Zaposlena sem pri podjetju od letošnjega januarja za nedoločen čas in to samo za 4 ure.Pri drugem podjetju sem zaposlena 1 uro na teden,torej skupno 25 ur tedensko.Ostalih 15 ur si zavarovanje plačujem sama.
Sedaj se je pa podjetje pri katerm delam po 4 ure, odločilo da zapre firmo-gre v likvidacijo.Zanima me kaj mi vse po zakonu pripada, in koliko časa me delodajalec ne more odsloviti. Moram povedati da sem že starejša delavka in imam 34 let delovne dobe.Kako lahko dobim nadomestilo na zavodu?prosim za izčrpen nasvet.
Oziroma,ker je moj primer dokaj kompleksen, kam se lahko obrnem,da mi ustrezno napotijo za razrešitev moje zadeve.
Hvala in lep pozdrav.
lejla22
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a lejla22 »

Zdravo.
Mene pa zanima kaj storiti v primeru, da ti delovno razmerje (odpovedni rok) poteče na petek, nov delodajalec te pa lahko prijavi s ponedeljkom. V soboto se namreč ne da prijaviti, kot so mi pojasnili na ZZZS v Lj. Kaj storiti v tem primeru? Dva dni plačam sama ali sem nezavarovana? Kakšne so posledice? Se šteje za prekinjeno zavarovanje?

Hvala za odgovore

LP, Lejla
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

:wink: noviveter: poglejva kaj pravi 103. člen , 1. odstavek ZDR " v stečajnem postopku ali postopku likvidacije, ki jo izvede sodišče, lahko stečajni oz. likvidacijski upravitelj s 15-dnevnim odpovednim rokom odpove pogodbo o zaposlitvi zaposlenim delavcem, katerih delo je zaradi začetka stečajnega postopka oz. likvidacije pri delodajalcu postalo nepotrebno". Torej, menim, da stečaj ali prisilna likvidacija pomenita konec podjetja kot pravnega subjekta in vseh pogodbenih ter drugih razmerij, v katere je bilo vključeno. Po zaključku postopka likvidacije družba neha obstajati kot ena od obeh strank pogodbe o zaposlitvi, zato te pogodbe ni več možno izvajati. Delavcem najkasneje z izbrisom gosp.družbe iz registra preneha del. razmerje pri tem delodajalcu, zato je zanje treba poskrbeti že v času, ko tečejo postopki za prenehanje delodajalca kot pravne osebe. Ker se zaradi prisilne likvidacije, tudi delodajalec nahaja v izjemnih razmerah, zato ima pravico odpovedati pog. o zaposlitvi le s 15-dnevnim odpovednim rokom. V vašem primeru gre za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov. 107. člen : pravica do odpravnine " delavci, ki jim je odpovedana pog. o zaposlitvi v stečajnem oz. postopku likvidacije, ki jo izvede sodišče, ali v primeru potrjene prisilne poravnave, imajo pravico do odpravnine po 109. členu ZDR. 2. odst. 109. člena ZDR, delavcu pripada odpravnina v višini 1/5 od trimesečne povprečne bruto plače delavca ( zadnja tri meseca), če je pri delodajalcu zaposlen več kot eno leto do pet let. Skratka, iz vaših podatkov ugotavljam, da žal do odpravnine niste upravičena ( niste izpolnila eno leto), vendar ob prenehanju, je dolžan delodajalec vas odjaviti iz zavarovanja in vas napotiti na Zavod za zaposlovanje za ureditev vašega statusa brezposelne osebe. Menim, da imate pravico prijave na Zavodu cca 18 mesecev ( mogoče si boste v tem času že uredila oz. dočakala upokojitev). Mirno rešitev nastalih vrzeli in lep dan - TITA
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

:spomezik: lejla : novi delodajalec vas lahko v 8 dneh prijavi na ZZZS, in sicer takoj iz naslednjim datumom po prenehanju pri prejšnjem delodajalcu, ne glede na to, ali je sobota, praznik ali nedelja. Na M1/2 obrazcu pod zap. 21 se vpiše datum pričetka zavarovanja pri novem delodajalcu. Menim, da nebi smelo biti problema. Lep dan - TITA
Odgovori