prenos osnovnega sredstva
Moderator: Mirko Zbačnik
prenos osnovnega sredstva
Pozdravljeni,
zanima me, kako lahko osnovno sredstvo - vozilo, ki je registrirano na fizično osebo prenesem na s.p.? Ali je potrebno spreminjati vozniško in zavarovanje?
Lp, M.
zanima me, kako lahko osnovno sredstvo - vozilo, ki je registrirano na fizično osebo prenesem na s.p.? Ali je potrebno spreminjati vozniško in zavarovanje?
Lp, M.
Lahko ga prenesete s sklepom podjetnika, kjer zapišete, da se OS uporablja za opravljanje dejavnosti. Če je bilo OS kupljeno pred odprtjem s.p., se normalno obračunava amortizacija, če je bil kupljen v času ko je bil s.p. že odprt, ob prenosu oblikujete dolgoročne rezervacije in iz njih pokrivate amortizacijo. Če je to osebni avto, seveda pozor pri DDV (če ste zavezanec) in pri davčno priznanih stroških - ki so priznani samo za službene poti, za privat poti pa ne - voditi morate evidence.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Re: prenos osnovnega sredstva
apsolutno je treba spremeniti prometno in polico. ostalo vam je odgovorila natySAMPOD napisal/-a:Pozdravljeni,
Lp, M.
V bistvu uporabljam vozilo že eno leto za opravljanje dejavnosti, vendar ga nismo prepisali na s.p., nisem pa davčni zavezanec. Sedaj pa ugoavljam, da bi se ga bolj splačalo imeti na s.p. vsaj v prihodnje. Zanima me še samo sklep podjetnika, a to sam napišem in potem overim ali kako to zgleda?
Hvala.
M.
Hvala.
M.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
A niso vsa vozila, tudi na "s.p." pisana na fizično osebo? Ločiti moramo ekonomsko lastnino od dejanske. Za potrebe s.p.-ja jaz menim, da zadostuje vpis v register.
Vsaka oseba je davčni zavezanec (
), res pa je da niste zavezanec za DDV. V kolikor ste vozilo nabavili pred registacijo, ga lahko kadarkoli prenesete v dejavnost in v tem primeru tudi ni davčnih obveznosti ob prenostu iz dejavnosti, v kolikor prenehate biti s.p.
Vsaka oseba je davčni zavezanec (
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Mirko nič več. V prometni po novem piše s.p.Mirko Zbačnik napisal/-a:A niso vsa vozila, tudi na "s.p." pisana na fizično osebo? Ločiti moramo ekonomsko lastnino od dejanske. Za potrebe s.p.-ja jaz menim, da zadostuje vpis v register.
Vsaka oseba je davčni zavezanec (), res pa je da niste zavezanec za DDV. V kolikor ste vozilo nabavili pred registacijo, ga lahko kadarkoli prenesete v dejavnost in v tem primeru tudi ni davčnih obveznosti ob prenostu iz dejavnosti, v kolikor prenehate biti s.p.