Poračun akontacija in prispevki

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
progres
Nov član
Nov član

Poračun akontacija in prispevki

Odgovor Napisal/-a progres »

Pozdravljeni,

bilanca in obračun sta za nami - :? . Zanima me, pa sledeče.

- Ali razliko v višini akontacije za prve mesece preprosto nakažem na ustrezni DURSov račun do 10.4. skupaj s tekočim nakazilom akontacije?

- Kako pa je s prispevki? Namreč v 2010 bi moral plačevati en razred več kot sem v prvih mesecih. Kako lahko izvedem poračun in to vnesem v E-davke in kako to razdelim na tiste 3 ustrezne račune?

Ker sem imal v letu 2009 s.p. samo nekaj mesecev, zaradi narave dejavnosti pa sta bila tako promet kot dobiček nesorazmerna - vsekakor prevelika in nerealna. Kakšen je postopek, da se prilagodi plačilo višine akontacije :?: Prispevkov se predvidevam ne da prilagoditi?

Hvala za vaše odgovore in lep pozdrav,
Luka
RENA
Začetnik
Začetnik

Re: Poračun akontacija in prispevki

Odgovor Napisal/-a RENA »

Akontacija davka iz dejavnosti se poračuna 09.04.2010 za mesec marec in razlika za januar in februar.
Prispevski pa se obračunajo po novem za mesec po mesecu oddaje davčnega obračuna. Če je bil davčni obračun oddan v marcu, se prispevki plačjo po novem za mesec april - torej 14.05.2010. Prispevki se ne poračunavajo za nazaj.
Lep pozdrav !
rena
progres
Nov član
Nov član

Re: Poračun akontacija in prispevki

Odgovor Napisal/-a progres »

Hvala. Torej bom poračunal samo akontacijo, prispevki pa se po novem plačujejo šele v tem mesecu.

Kako pa je s prilagoditvijo višine akontacije. Zaradi dejavnosti namreč večino dela opravim v zadnjih treh mesecih leta. Pri izračunu davčne osnove pa seveda lanske tri mesece (toliko časa je s.p. odprt) kar pomnožijo s 4, kar je daleč od realnega prometa in dobička.

Je kakšen poseben obrazec, se to pošlje referentu na DURS?

Hvala še enkrat!
Luka
Odgovori