Dobropis zs skonto iz EU

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
kajaklemen
Novinec
Novinec

Dobropis zs skonto iz EU

Odgovor Napisal/-a kajaklemen »

Od dobavitelja iz EU smo prejeli sporočilo, da si lahko za že plačan račun pri naslednjem še ne plačanem računu odbijemo 2% skonto.Zanima me ali mi morajo poslati pravi dobropis, kot to delamo v Sloveniji oz.kako naj ta dokument knjižim skozi evidenco DDV ? Hvala !
slavica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a slavica »

Z dobropisi iz tujine je problem. Nekateri jih pošiljajo, drugi pa se čudijo, zakaj mi toliko kompliciramo. Če je skonto dogovorjen in napisan tudi na računu, ter pravi čas vem, da bomo plačali v dogovorjenem roku, si ga odbijem kar po računu. Sicer pa naredim interni dokument, na osnovi katerega ga poknjižim.
Akin
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Akin »

Ali dobropis oziroma interni dokument prikažete tudi v DDV knjigah in sicer kot minus pridobitve iz EU.

Zanima me tudi obratna situacija, ko mi priznamo skonto našim kupcem pri dobavah v EU. ALi prikažete v knjigi dobav v EU in posledično tudi v kvartalnem poročilu.

Kako pa knjižite skonte v glavno knjigo.
aisha
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a aisha »

Nam dobaitelj pri plačilu v 8 dneh prizna avtomatsko 2% skonta (po letni pogodbi), za kar nam ne izdaja dobropisa!!!! Ali lahko skotno knjižim kot zmanjšanje materilanih stroškov in ali moram znesek skonta razdelit med osnovo in DDV (ter s tem zmanjševati vstopni ddv)????
Hvala!
MATEJA37
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a MATEJA37 »

Mi izdamo dobropis za predčasno plačilo, damo v DDV knjigo ter tudi v kvartalno poročilo. Naredimo pa tudi prilogo k obrazcu DDV-O.

Knjižimo pa na debet storno 12/zmanjšamo prihodke od prodaje 76 (imamo poseben konto za popuste)

Lp
Mateja
Odgovori