Še enkrat,minimalna plača

Moderator: Mirko Zbačnik

maliking
Nov član
Nov član
Kraj: Croatia

Še enkrat,minimalna plača

Odgovor Napisal/-a maliking »

Pozdravljeni!

Res ne verjamem, da nihce ne ve, ali pa jaz tega nisem zasledil, odgovoriti na naslednja vprašanja:

-je OBVEZNO izplačati delavcu minimalno plačo, če se on strinja in ima sklenjeno pogodbo za manjši znesek? Delovno razmerje je za nedoločen čas s polnim delovnim časom!

-je banka upravičena odtegniti od minimalne plače izplačane v netto znesku (91.000) sploh kakršenkoli tolar?

-lahko kdo poda konkretno izračun minimalne plače z vsemi odtegljaji, če delavec uveljavlja davčno olajšavo za dva otroka in nezaposleno ženo?

Iskreno se zahvaljujem za trud, ki ga bo kdo vložil v odgovore!

Opozarjam, da mi na banki vseskozi "odgovarjajo", da je netto pri minimalni plači 85.000,00 sit-od kod jim ta izračun, če pa izračun na tej spletni strani kaže znesek 91.000,00 sit?
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Bruto 117.500,00
prisp.v breme delavca 25.969,00 (22,10% od bruto plače)
dohodnina = 117.500 - 25.969-(11% sp.olajš.)29.074,87- (25% olajšava otroci - 10% olajšava žena)92.510,95 = ni dohodnine
Neto plača = bruto - prisp. = 91.531,00

prispevki v breme delodajalca 18,10% od bruta 21.269,00

Lidija
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mimogrede; mislim, da je obvezno. Predpostavka, da se delavec strinja je v današnjem času vprašljiva. Za ohranitev službe, bi namreč delavec pristal na marsikaj.

Mirko
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Mirko, kaj pa vsi tisti ki prejemajo nižjo plačo od minimalne? Mislim da je odvisno od tega po kateri kolektivni pogodbi je delavec zaposlen. Nekatere panoge immajo pač nižji znesek od minimalne, so pa tam nekje kolikor je zajamčena plača (mislim da okrog 45.000 neto)
Žalostno, ampak tako je.

katrijn
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Ne glede na kolektivno pogodbo mora delavec dobiti 117.500 sit, pomeni, da v kolikor ima nižjo osnovo, mu morate izplačati razliko do minimalne plače, kar danes omogoča vsak program, prav tako je potrebno to razliko prikazati v REK-u1. Res je, da imajo kolektivne pogodbe nižjo bruto osnovo, pa delavcu v kolikor ima obračunane vse dodatke (pogoje dela, dodatek na stalnost, stimulacija razni drugi dodatki) preseže minimalno plačo. Če se v tem primeru nima zneska 117.500, mu moramo spet izplačati razliko. To je naša socialna država.
lp
sova
Računovodja
Računovodja

Ne glede na kolektivno pogodbo delavcu pripada bruto 117.500. V kolikor ima po kolektivni pogodbi nižjo bruto osnovo, mu morate izplačati razliko do minimalne plače , ki jo je potrebno vpisati tudi v Rek-u1. Ponavadi pa delavcem z nižjo bruto osnova pripadajo še nekateri dodatki, ki lahko znesek 117.500, sit presežejo. V skladu s našo socialo torej mora dobiti po zakonu vsak 117.500 bruto. ,
lp
maliking
Nov član
Nov član

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal gradbeništvo</i>
<br />Bruto 117.500,00
prisp.v breme delavca 25.969,00 (22,10% od bruto plače)
dohodnina = 117.500 - 25.969-(11% sp.olajš.)29.074,87- (25% olajšava otroci - 10% olajšava žena)92.510,95 = ni dohodnine
Neto plača = bruto - prisp. = 91.531,00

prispevki v breme delodajalca 18,10% od bruta 21.269,00

Lidija
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Lidija hvala. Manjka samo še odgovor glede banke. Iskreno hvala.
maliking
Nov član
Nov član

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal sova</i>
<br />Ne glede na kolektivno pogodbo mora delavec dobiti 117.500 sit, pomeni, da v kolikor ima nižjo osnovo, mu morate izplačati razliko do minimalne plače, kar danes omogoča vsak program, prav tako je potrebno to razliko prikazati v REK-u1. Res je, da imajo kolektivne pogodbe nižjo bruto osnovo, pa delavcu v kolikor ima obračunane vse dodatke (pogoje dela, dodatek na stalnost, stimulacija razni drugi dodatki) preseže minimalno plačo. Če se v tem primeru nima zneska 117.500, mu moramo spet izplačati razliko. To je naša socialna država.
lp

Očitno ne morem pravilno razložiti, zato bom napisal direktno. JAZ NOČEM, NOČEM prejemati niti minimalne plače, ker se mi je banka vsedla na TRR in vse kar je nad zneskom minimalne plače (91.000,00-to trdim jaz in Lidija, banka pa trdi 85.000,00), mi enostavno popapa. Hočem in želim manj, ker nočem plačevati nekaj kar mi še dandanes ni dokazano. Kaj pa v tem primeru?

Tebi pa enako kot >Lidiji hvala za odgovor, morda še dopolnitev, kdo ima prav? Lidija-jaz ali banka. Neto znesek minimalne plače, ki mi ga banka NESME odtrgati???
pirat
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a pirat »

Ja, maliking, poznamo takšne kot si ti. Dolžni okrog in okrog, zafrčkal si precej več, kot bi si lahko privoščil, sedaj bi pa rad do konca življenja prejemal minimalno plačo, zato, da ti upniki do živega ne morejo, avto in stanovanje boš imel napisano na ženo, izplačeval si boš dnevnice, potne naloge, terenske dodatke in vse kar je možno, da le pade s skupino 'povračila stroškov', kjer te sklepi sodišča ali DURS-a ne dosežejo.

Tako bi se ti lepo do konca življenja sladko smejal svojim upnikom in obenem še imel neobdavčene prejemke.... Verjamem, da tukaj nihče ni tako neumen, da bi ti še pomagal s svojimi nasveti, saj imamo zaradi takšnih kot si ti, vsi preveč škode.
maliking
Nov član
Nov član

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal pirat</i>
<br />Ja, maliking, poznamo takšne kot si ti.

To poznaš osebno ti, ali pa kar na pamet mečeš vse do enega v isti koš, ne da bi preveril kaj in kako?

Dolžni okrog in okrog,

Nikomur NIČ dolžan

zafrčkal si precej več, kot bi si lahko privoščil,

si nikoli nisem, pa čeprav bi si lahko. Vse kar imam, imam kupljeno že pred petnajstimi leti.

sedaj bi pa rad do konca življenja prejemal minimalno plačo, zato, da ti upniki do živega ne morejo,

nimam upnikov, ki bi mi dihali za ovratnik, daleč od tega, upnik je banka. Pa naj zapišem, čeprav ne sodi sem. Vzela mi je dobesedno vse in to vrednost,ki je trikratno presegla njeno terjatev, zdaj me pa še privat privija. Tako, da boš vedel, da pred nobenim upnikom ne bežim, le tega nočem, da bi banka kradla tisto kar mi je trikratno poplačala.

avto in stanovanje boš imel napisano na ženo,

Imam avto in to mali maruti, ki nam je štiričlanski družini več ko dovolj za naše življenje.Nimam kaj komu prepisat, vse kar imam je jasno in glasno zapisano.

izplačeval si boš dnevnice, potne naloge, terenske dodatke in vse kar je možno, da le pade s skupino 'povračila stroškov', kjer te sklepi sodišča ali DURS-a ne dosežejo.

Nimam si od kod izplačevati teh dnevnic, ker mi jih delodajalec za delo v pisarni ne namerava izplačevati. Torej ne mlati prazne slame, ne obsohjaj vsakega povprek, ne vidi v vsakem,ki kaj vpraša lopova.

Tako bi se ti lepo do konca življenja sladko smejal svojim upnikom in obenem še imel neobdavčene prejemke....

Kot sem zapisal zgoraj, nimam se komu smejati, prej jokat. Pa še to malo kaj je pred mano da grem vohat vijolice pod korenine ne privoščim lopovski banki ničesar. Kakšne neobdavčene prejemke, kdo pa mi jih bo dal? Enostavno nočeš razumeti tega, da enostavno NOČEM ponovno plačevat tistega kar mi je dejansko ukradeno, ali bolje rečeno kar sem že trikrat preplačal. Tako spoštovani. Ne meči vsakega v lopove in barabe. Pa še to, če te že zanima kdo sem z imenom in priimkom in da lahko preveriš resničnost mojih navedb ti stojim na razpolago.

Verjamem, da tukaj nihče ni tako neumen, da bi ti še pomagal s svojimi nasveti, saj imamo zaradi takšnih kot si ti, vsi preveč škode.

Kakšen sem jaz, da imaš ti konkretno od mene škodo? Kdo pa si? Kaj si pa dal tej državi da si lastiš to pravico obsojanja vsevprek? Od mene ne ti in ne nobeden,ki sodeluje v tem forumu ni in nikoli ne bo imel nobene škode. Jasno?
Si očitno na napačno struno zaigral. Pa četudi nastopamo pod psevdonimi, ti to še ne daje pravice biti nesramen, posebej pa ne v primeru, ko niti pojma nimaš kaj sploh je "...taki kot si ti."

Pa lepo pozdravljen!

sova
Računovodja
Računovodja

maliking, če želiš imeti neto plačo nakazano samo 81. 000 sit, ne smeš uveljavati olajšav za otroke mesečno , lahko jih na koncu leta. Mislim da razumeš. Pač malo kreditiraš državo.

lpplača 117500 prispevki 25.969, dohodnina 10.618,00 neto plača 80.913
maliking
Nov član
Nov član

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal sova</i>
<br />maliking, če želiš imeti neto plačo nakazano samo 81. 000 sit, ne smeš uveljavati olajšav za otroke mesečno , lahko jih na koncu leta. Mislim da razumeš. Pač malo kreditiraš državo.

lpplača 117500 prispevki 25.969, dohodnina 10.618,00 neto plača 80.913

No to sem hotel, to pomeni ne uveljavim olajšave in mi potem delodajalec nakaže toliko manj.Ostalo pa dobim (če banka ne vzame) pri dohodnini nazaj.Res hvala za odgovor.
Moti me, če me kdo ima za barabo, da hočem nekaj varat in kaj ti vem. Nočem. Edino duša me boli, da sem izgubil vse in sicer zaradi tega, ker nisem bil v stanju odplačevati kredita redno, potem pa so enostavno stavbo, ki je bila vredna 2,3 mio takratnih DEM vzeli za poplačilo kredita in obresti malo manj kot 1 mio DEM. No, v tem je vsa bit problema. Iskreno hvala na odgovoru!
Odgovori