s.p., porodniška, m4

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bojana77
Nov član
Nov član

s.p., porodniška, m4

Odgovor Napisal/-a bojana77 »

Pozdravljeni,

Že nekaj časa spremljam forume, a pišem prvič :) .
Sem samozaposlena in noseča. Moja porodniška bo nastopila marca 2014. Seznanjena sem s tem, da je potrebno oddati vlogo za porodniško na csd, kopijo odločbe poslati na durs, redno oddajati ustrezno izpolnjene PODO-OPSVZ obrazce preko edavkov, kako knjižiti oz.neknjižiti. Ne vem pa kako je z M4 obrazcem?

Druga zadeva, ki me bega glede tega je davčni obračun iz dejavnosti 2014, novembra in decebra 2013 sem namreč bila v bolniški nad 30.del.dni, torej mi je Zavod za zdr.zavarovanje plačeval prispevke.
Zasledila sem naslednje:
[*]"Zavod za zdr.zavarovanje bo januarja poročal DURS-u kar zadeva bolniško nad 30.del. dni in ta znesek boste imeli vpisanega v dohodninski odločbi. Ko delate davčni obračun iz dejavnosti so upoštevani stroški dajatev kolikor si jih plačal do 30 dne bolniške, naprej pa nič" [*] Do tukaj mi je jasno, naprej pa nisem prepričana, saj pravi: [*]"V dohodninsko napoved vneseš ta del, del od ZZZS pa pod druge dohodke, šifra kot dobiš izpis od ZZZS. Skupna dohodnina se pa potem obračuna od vsega skupaj." [*]

Prosim za pomoč :roll:
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: s.p., porodniška, m4

Odgovor Napisal/-a slovan »

Na forumu ste poiskali odgovor, ki nekako ustreza vašemu vprašanju. Ker imate možnost brskanja kar nekaj let nazaj, je pri vsakem odgovoru pomemben datum/leto, saj je iz tega sklepati ali je morebiti odgovor "napačen" ali pa temelji na tedanji zakonski podlagi.
Pri nas se zakonodaja zelo hitro spreminja, zato je odgovor veljal za tisto obdobje, ni pa nujno, da velja tudi danes.

Vaša dohodnina za leto 2013 bo sestavljena:
- iz dobička, ki ga boste izkazovali v davčnem obračunu za leto 2013 (oddate ga najkasneje do konca marca 2014). Med stroški ne izkažete prispevkov, ki se nanašajo na obdobje, ko ste prejemali boleznino nad 30 dni in tudi ne prihodkov iz nadomestila, ki ste ga prejeli iz ZZZV na svoj TRR (osebni račun).
- nadomestila, ki ste ga prejeli kot boleznino nad 30 dni od zavoda.

Na podlagi vaših podatkov iz davčnega obračuna in podatkov zavoda o prejetih nadomestilih bo davčni organ "sestavil" informativni izračun dohodnine, ki ga boste prejeli v drugem paketu pošiljanja teh obračunov. Dohodninske napovedi ne vlagamo več sami, razen v izjemnih primerih. Pri vas bi to prišlo v poštev v primeru, ko vaš dobiček in prejeto nadomestilo skupaj ne bi presegla splošne olajšave (3.228,45 €) zato vam davčni organ ne pošlje informativnega izračuna (če ta ni vročen do 15.06.tekočega leta za preteklo leto). Če ste med letom plačali dohodnino (iz nadomestila) in jo želite dobiti vrnjeno, boste vložili dohodninsko napoved najkasneje do 31.07, četudi je vaš obdavčljiv dohodek nižji od splošne olajšave.

lp
bojana77
Nov član
Nov član

Super, hvala lepa za informacije :)

LP
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Sem samozaposlena ... po dejanskih ali po normiranih odhodkih?

Samo opozorilo: če drugo, je malo drugače... lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Evo, pa je spet "izginilo" :D vprašanje: na kakšen način ugotavljate davčno osnovo:
- dejanski prihodki in dejanski odhodki;
- dejanski prihodki in normirani odhodki.
Moj gornji odgovor se nanaša na primer ugotavljanja davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov.

lp
bojana77
Nov član
Nov član

Samozaposlena po dejanskih, nismem normiranec.
Hvala :)
Odgovori