Normirani popoldanski s.p. - akontacija dohodnine

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
n3onis
Nov član
Nov član

Normirani popoldanski s.p. - akontacija dohodnine

Odgovor Napisal/-a n3onis »

Pozdravljeni.

Imam odprt popoldanski normirani s.p. od lanskega decembra, in me zanima, kako izpolnem obrazec za obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti.

Predvsem me zanima, kaj označim na spodnji sliki. Predvidevam, da je za sistem vodenja poslovnih knjig pravilna izbira zame "Evidence", saj kot normirani pop. s.p. vodim samo nekatere evidence (npr. zalog, izdanih računov).

Kar mi bolj povzroča težave je vrsta obveznega socialnega zavarovanja. Imam stalno službo, ampak plačujem tudi s.p. prispevke PIZ in ZZ. Potemtakem imam dve zavarovanji; od delodajalca in od lastnega s.p.ja.
Zelo bi bil hvaležen za nekakšno obrazložitev, oz. kaj bi bila tukaj pravilna izbira - prispevke sem plačal samo za december, zato predvidevam da v vnosno polje vnesem znesek 65,10€ (skupnni prispevki) ali 32,43€ (PIZ)?

Slika

Je to pravilna izbira?
Slika

Pa še eno kratko vprašanje, da ne bom odpiral nove teme - je razen tega obrazca potreben še kakršenkoli drugi obrazec, ki ga je potrebno oddajati letno?
Napoved dobička je potrebno dati le prvo leto, če prav razumem, ali moram ponovno kaj napovedati ob začetku novega leta?

Hvala,
Lp.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Normirani popoldanski s.p. - akontacija dohodnine

Odgovor Napisal/-a slovan »

n3onis napisal/-a:Predvsem me zanima, kaj označim na spodnji sliki. Predvidevam, da je za sistem vodenja poslovnih knjig pravilna izbira zame "Evidence", saj kot normirani pop. s.p. vodim samo nekatere evidence (npr. zalog, izdanih računov).
Evidence.
n3onis napisal/-a:Kar mi bolj povzroča težave je vrsta obveznega socialnega zavarovanja. Imam stalno službo, ampak plačujem tudi s.p. prispevke PIZ in ZZ. Potemtakem imam dve zavarovanji; od delodajalca in od lastnega s.p.ja.
Označite le iz delovnega razmerja (pavšalni prispevki dejavnosti, kjer opravljanje dejavnosti ni glaven/edini poklic se ne smatrajo kot "prispevki za socialno varnost iz dejavnosti"
n3onis napisal/-a:Pa še eno kratko vprašanje, da ne bom odpiral nove teme - je razen tega obrazca potreben še kakršenkoli drugi obrazec, ki ga je potrebno oddajati letno?Napoved dobička je potrebno dati le prvo leto, če prav razumem, ali moram ponovno kaj napovedati ob začetku novega leta?
Napoved dobička oziroma davčni obračun iz opravljanja dejavnosti boste oddajali za vsako davčno leto (za obdobje od 01.01. do 31.12. leta, in sicer do 31.03. v naslednjem letu)

Sprememba načina ugotavljanja davčne osnove se javi davčnemu organu takrat, ko spremenite način (npr. iz normiranih odhodkov na dejanske stroške). Kolikor ni sprememb ne označite ničesar (nič ni pod VII:A in VIIB)

lp
Odgovori