Sorazmerni delež regresa

Moderator: Mirko Zbačnik

NATASA28
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Sorazmerni delež regresa

Odgovor Napisal/-a NATASA28 »

Zaposlena sem od 1.9.2004 do 31.7.2005. Nadrejeni mi je povedal, da mi do 31.12.2004 pripada skupaj 8 dni dopusta, z novim letom pa mi začne veljati nov dopust. Zanima me ali mi za lanskih osem dni dopusta pripada tudi sorazmerni delež regresa?

Hvala!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Nadrejeni ima prav, do 31. 12. vam pripada sorazmeren del dopusta in tudi sorazmeren del regresa (4/12 ali 1/4), v letu 2005 pa vam po 30. 01. pripada cel dopust in cel regres.

Mirko
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Ne, Mirko, v letu 2005 ji pripada cel dopust in regres po 30.06.
Mirjana
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Najlepša hvala, Mirjana. Kaže, da sem odtipkal narobe. Po izpolnitvi nepretrganega dela ji pripada dopust in regres v celoti, ta pogoj izpolni s 1. 3., s 1. 7., ko preseže 6 mesecev pri tem delodajalcu v tekočem letu, pa ji je dolžan ta delodajalec izplačati regres, drugače le sorazmeren del (Mirjana, v mislih ste imeli to?)

Upam, da je sedaj odgovor pravilen.

Mirko
adut
Super računovodja
Super računovodja

Kolikor jaz razumem zakon, začne teči 6 mesečni rok vsako leto s 1.1. na novo in zato ji poln regres in dopust za leto 2005 pripada s 1.7.. če je takrat še zaposlena. Če ne bi bila več zaposlena, ji ne bi pripadal cel dopust in regres, ne glede na to, da je 6-mesečni rok nepretrgane zaposlitve potekel že 1.3.2005.
Ne vem, če prav razmišljam. Itak ni nikjer nobene pametne razlage.
Mirjana
MdeBarca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a MdeBarca »

Se strinjam z mnenjem aduta, torej za leto 2004 sorazmeren del za leto 2005 pa poln regres 30.6.2005, če bo seveda še zaposlena pri tem delodajalcu.

:twisted:

MdeBarca
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Jaz razumem to takole. Po šestih mesecih ji pripadata celoten dopust in regres, le delodajalec ji ni dolžan nuditi tega v celoti, dokler ne mine šest mesecev v tekočem letu 2005).

Mirko
stina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a stina »

Adut, rok ne začne teči vsako leto na novo. Rok je pomemben samo pri prvi zaposlitvi, ali po prekinitvi zaposlitve. Delavec, ki dela dalj časa nepretrgoma (več kot 6 mesecev)ima pravico do regresa že januarja, prav tako do koriščenja celotnega letnega dopusta.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Ne morem se strinjati z vami, Stina, ker drugače ne bi bilo določila v zakonu, da če se pogodba prekine pred 1.7., pripada delavcu samo sorazmeren del regresa in dopusta. Ker pa to določilo je, ga razumem tako, da ti poln dopust in regres pripada vsako leto po 1.7. in ne že v januarju.

Mirjana
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Mirjana, gre za to, da v primeru, ko delavec, ki je na primer v tekočem letu že izpolnil pravico do celotnega regresa in dopusta, vemo, kateri delodajalec je dolžan in koliko je dolžan odpbriti dopusta oz regresa.

Če bi omenjena delavka prekinila delovno razmerje pri tem in nato takoj nadaljevala pri drugem s 31. majem, bi pomenilo, da ji za leto 2004 pripada sorazmeren del regresa in dopusta, v letu 2005 pa ji le ta po 1. 3. pripadata ravno tako v celoti, vendar ji bi bil prvi delodajalec dolžan nuditi le sorazmeren del dopusta in regresa (npr 3/12), ostali del (7/12) pa bi koristila pri novem delodajalcu.

Mislim, da je to <b>to</b>.

Mirko :wink:
stina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a stina »

Adut, informacijo sem povzela po odločbi delovnega in socialnega sodišča. Pogoj mora biti izpolnjen samo enkrat, in ne vsako leto posebej. Delavki je prenehalo delovno razmerje 7.5., sodišče je odločilo, da ji pripada cel regres, ker pa je zahtevala le polovico, je polovico tudi dobila.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Če je bilo to pred letom 2003, je bilo tako prav in je sodišče prav odločilo, če pa je bilo to po letu 2003, pa sodišče ni prav odločilo.
Prejšnji zakon je res določal, da samo enkrat izpolniš pogoj, novi pa ne več, vsaj jaz ga ne razumem tako.
Mirjana
Odgovori