Iskanje verig

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
jane
Novinec
Novinec

Iskanje verig

Odgovor Napisal/-a jane »

Pozdrav,

Mene pa zanima naslednje, začela bom delati v podjetju, ki se ukvarja s kompenzacijami,ker bom zadolžena za iskanje verig me zanima ali moram sebe vedno vključiti v verigo ali lahko vanjo vključim samo stranko za katero iščem verigo.

Upam, da ste me razumeli.

Hvala za odgovore.
daras
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a daras »

Če vi nimate do te stranke odprtih terjatev oz. obveznost,i naredite verigo pač samo za vašo stranko.
jane
Novinec
Novinec

Hvala za odgovor, malo sem pregledala kompentacije in opazila da vsa ta podjetja sebe vedno vključujejo v verigo, tukaj se mi porajo vprašanje le komu jaz kot tako podjetje dolgujem? Malo verjetno se mi zdi, da bi tako podjetje imelo toliko dolgov, domnevam da to deluje po nekem drugem principu.
Če kdo ve kaj o tem, bi bila zelo hvaležna za informacije.

LP
naša
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a naša »

Ali ste podjetje, ki odkupuje terjatve?
Potem ste vi vedno na prvem in seveda zadnjem mestu. Dobite denar in potem tudi plačate. Razliko pa obdržite.
jane
Novinec
Novinec

Ja odkupujemo terjatve, vendar le te tudi takoj plačamo in obdržimo razliko, potem pa za stranko, ki je sedaj nam dolžna iščemo kompenzacije. Ne vem pa na kakšen način sebe vnesti v tako verigo. :?
naša
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a naša »

Potem pa vi naredite zase odkup terjatev, in dobite denar od tistega, ki plačuje.
jane
Novinec
Novinec

Uf to pa potem zakomplicira celotno situacijo
silva11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a silva11 »

Jaz imam pa tudi en priblem v zvezi s kompenzacijami, dobila sem ponudbo od enega podjetja, da jim posredujemo dolžnike in bodo oni za nas iskali verige. Do tukaj vse lepo in prav, vendar sedaj mi ni jasno kdo potem plača temu podjetju? V ponudbu je navedeno da plačamo določeno provizijo v primer so nam poslali tudi eno kompenzacijo na kateri smo mi zadnji v verigi, torej smo kao dolžni temu podjetju. Ker v resnici jim nismo nič dolžni, mi zdaj ni nič jasno kako to poteka?

Hvaležna bi bila za kakršnokoli informacijo.
pegi
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a pegi »

Mislim, da imate primer odkupa terjatve z verižnim zapiranjem z kompenzacijo, na katerem ste vi navedeni, da poravnavate dolg do podjetja, ki vam terjatev do vašega upnika zapira z kompenzacijo, vam pa ob plačilu provizije sledi nakazilo, kot vračilo navideznega dolga iz verižne kompenzacije. Nakazilo sledi po potrditvi vseh udeležencev.

Podjetje, ki odkupuje od vas terjatev, se je hkrati dogovorilo z prvim v verigi, da mu le to nakaže skompenziran znesek (navidezen dolg) ob odbitku zneska provizije, ki jo tu plača podjetje, ki odkupuje.

Smisel je v tem, da je verižna kompenzacija plod že predhodno dogovorjenih provizij, v kateri vi plačate večjo provizijo, kot jo podjetje, ki odkupuje terjatev, plača prvemu v verigi. Razlika tako ostane " nepravemu faktorju", ker to ni čisti factoring posel, kot ga poznajo v tujini, ampak je modificirana slovenska oblika. Faktor sklene dve pogodbi, eno z vami, drugo pa z prvim v verigi.
st.računovodja
Odgovori