izračun pokojnine

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
klelija
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: severna primorska

izračun pokojnine

Odgovor Napisal/-a klelija »

Vem da ta tema nekako ne sodi v ta forum pa vendar..
Zanima me kako se izračuna pokojnina.Ali se bruto zneski plač doseženi v posameznem letu pomnožijo z določenimi količniki in se dobi neto,ta neto se pa pomnoži z določenim % (npr 84%) in seštevek določenih let teh zmnožkov podeljenih določenim z številom let da neto pokojnino.Namreč nemogoče se mi zdi da če želimo priti do 100 procentne osnove za leto 2003 neto plačo pomnožiti z količnikom 0,816(ta je določen za to leto),če pa množimo bruto znesek se mi pa zdi previsok.
Prosim če kdo zna kako se to izračuna naj ni pomaga.
Za odgovore se zahvaljujem.
klelija
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Najbolj enostavno si je zadevo izračunati na strani ZPIZ-a
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a helena »

:svprasaj: Tam najdem samo izračun časa upokojitve in izračun % od osnove. Kje pa je izračun osnove? :ssram:
klelija
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: severna primorska

Odgovor Napisal/-a klelija »

Vse sem preiskala ma izračuna osnove ne dobim nikjer.
klelija
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Ja pa tam je tudi za čas samo za starostno pokojnino.A se lahko samo starostno upokojiš, ne moreš se s polno del.dobo, če še nisi star dovolj?To se potem verjetno ne imenuje starostna pokojnina?Smo na žalost še daleč do penzije, pa bi jo očitno v teh negotovih časih radi kar vsi.Zanima me pa res vseeno.Hvala, če kdo ve.
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a helena »

S 40 let oz. 38 let(za ženske) se lahko upokojiš, ko dosežeš 61 oz. 58 let (ženske) starosti (pri tem lahko uveljavljaš otroke, vendar se starostna meja ne more znižati pod 56 let). Tako pravi zakon - ko bo veljal brez prehodnega obdobja, tam okrog leta 2012, sedaj pa je v veljavi še prehodno obdobje, ko se po lestvici zahtevana starost za upokojitev vsako leto spreminja. Kdor pa nima zahtevane delovne dobe, ima pa več kot 20 let, se lahko upokoji pri 63 oz. 61 let (ženske)... :shudic:
Odgovori