Drobni inventar

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
adut
Super računovodja
Super računovodja

Drobni inventar

Odgovor Napisal/-a adut »

Prosim za mnenja: drobni inventar z dobo uporabnosti daljšo od enega leta in z vrednostjo nižjo od 100 EUR - ga lahko knjižim v stroške, ali ga moram amortizirat?
Hvala,
Mirjana
ana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a ana »

srs 1,43: "stvari DI, katerih posamična vrednost ne presega 100 EUR se lahko razporedi med material", materal se ne amortizira, praviloma se ob porabi prenese med stroške direktno. Iz tega sklepam, da DI do vrednosti 100 EUR, če ste določili, da ga boste vodili kot materal ob prenosu v uporabo lahko takoj prenesete med stroške.
lp
Gorazd
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Ptuj, Maribor, Slovenija
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gorazd »

Na primer, da podjetje kupi tiskalnik (pod 100 EUR) in ga razporedi v knjigah pod material. Kako potem knjižite razni potrošni material (črnila, morebitna popravila ipd.)? Zakaj ste nabavili črnilo, če pa tiskalnika sploh nimate (med osnovnimi sredstvi oz. drobnim materialom)? Najbrž ne gre knjižit kot material za vzdrževanje porabljenega materiala:twisted:?
Jaz dam takšne nabave v register osnovnih sredstev in jih tudi amortiziram (seveda je precej več dela...):wink:

Pa vi?

Lep pozdrav,

Gorazd
ana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ana »

tudi jaz v takih primerih vodim kot OD ali DI, pravzaprav imam s tem večjo kontrolo nad uporabo sredstva, navedeni člen uporabljam za dI, katerega je bilo težko predvideti življensko dobo: lahko je trajal 5 let ali pa se je "zlomil" že naslednji mesec, v primeru "sigurne" daljše življenske dobe ga am, z dobro programsko opremo tudi s tem ni preveč dela.

lp
Bina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Bina »

če ste kupili tiskalnik za 100 eur potem je to gotovo slabše kvalitete, ki se lahko veliko kvari in zastari. Črnilo in ostale zadeve dam na pisarniški material. Imam pa tiskalnik star 7 let in je že davno amortiziran, pa ga vseeno še uporabljam, ker dela. Samo njegova knjigovodska vrednost je 0, tržna pa verjetno 10.000,00

lp, Bina
ana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ana »

Verjetno ga tudi še vedno vodite v registru OS!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

V bistvu tiskalnik, ne glede na vrdnost uporabljamo dlje časa. In tako je smiselno tudi stroške razporediti na daljši čas. Še vedno lahko po novih SRS knjižimo na DI me OS in če je po možnosti posamično amortiziramo. Navsezadnje si tako prislužimo še malce davčne olajšave.

Mirko
Bina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Bina »

Ja, register mi je pa ušel. Imam ga v registru in delovanje tiskalnika me je presenetilo, saj dela dalj časa od pričakovanega (3x trkam).
Vseeno pa mislim da lahko nakupino toner kljub temu, da nimamo v registru tiskalnika.Če SRS dopušča, da ga damo v strošek, ne vidim težav. Ali so?

hvala, Bina
Odgovori