olajšava pri davku od dobička

Moderator: Mirko Zbačnik

AAA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a AAA »

Torej po vašem mnenju , če investiram v nepremičnine lahko v DDPO za leto 2004 uveljavljam samo 25 % olajšave in ne 40 %.

Kaj pa v letu 2005? Kako gredo olajšave.
sergeja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

pamps prav imaš

Odgovor Napisal/-a sergeja »

točno takšne so olajšave, kot si rekel Pamps. Sem danes ravno z DURSom govorila. Imam pa le eno vprašanje. Olajšave gredo na čisti dobiček. Ampak kaj pa je z akontacijo dohodnine, če olajšave znašajo več kot dobiček? Kako naj si določim akontacijo???
Hvala, LP :sbolan:
"le čevlje sodi naj kopitar" F.Prešeren
SergejaSlikaSlika
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Davčne olajšave so le v velikosti davčne osnove. Nekateri svetovalci svetujejo, da v davčno napoved ali obračun vpišeš prav vse olajšave, s katerimi razpolagaš; ti pridejo prav, če ti ob kontroli kakšno olajšavo vržejo ven. Če pravne osebe v obrazcu ddpo vpišejo večje davčne olajšave, kot pa znaša davčna osnova, moraš popravljati obrazec.
Upam, da sem pomagala.
Lep pozdrav!
sergeja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pomps, a si ziher v to????
:?:
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Sem. Obrazec ddpo sem že popravljala (predlani), ker sem upoštevala prej opisani nasvet. Sigurna sem tudi v to, da seštevek davčnih olajšav ne sme presegati davčne osnove.
Lep pozdrav!
sergeja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pomps, sam tole mi še povejte, če dam v olajšavo točno toliko, kot je dobička, a pol nič akontacije ne plačujemo za to leto? OJOJ :sneodobren:
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Če ste pravna oseba in se še pogovarjamo o ddpo, drži. Vaš smeško je bolj jokco - mogoče razmišljate, da bi bilo bolje ne izkoriščati davčnih olajšav in plačati davek in akontacije za 2005? Tudi to je rešitev, davčne olajšave so pravica, ne obveza.
Upam, da sem pomagala.
Lep pozdrav!
sergeja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Veste Pomps, tisti smeško je bil jokco zato, ker imam po pravici povedano že poln kufer vseh teh papirjev. Veliko ste mi pomagali. Se pravi, da dam olajšav toliko, kolikor je dobička in nič akontacije dohodnine ne plačujemo.. Povejte mi še tole, mam 2 OS in je dovolj, da za OOS uveljavljam 40%(25+15) ali pa, da za 2 uveljavim 25%-katero varianto je bolje uporabiti?
Hvala
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Kadar imam jaz primer, da je davčna osnova nizka, davčnih olajšav pa precej, se odločim za tiste, ki imajo najmanj posledic. Če izkoriščate davčno olajšavo za investiranje v opredmetena osnovna sredstva, ne smete razporejati dobička. Preglejte vse možnosti izkoriščanja davčnih olajšav in se odločite za najboljšo rešitev. Mogoče ste imeli v preteklih letih (od leta 1999 dalje) davčno izgubo in jo lahko uporabite za znižanje davčne osnove,...
Lep pozdrav!
sergeja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

lani julija smo začeli poslovati... Zato ne vem kaj naj. Olajšave imam edino z OS...Kaj mi svetujete?
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Izkoristite, kar vam pripada. Cesarju (beri drusu, državi) pa toliko, kot mu pripada, pa niti tolarja več.
Lep pozdrav!
sergeja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pamps hvala.
na RAZNO se menimo za en žur 1. aprila kot zaključek. A bi prišla? Malo pokukaj še tja :partyman:
Odgovori